Innan man blir hundägare är det nyttigt att veta vad en hund kommer att kosta. När man pratar om kostnader och hundar eller valpar är det många som bara tänker på den utgift som man har när man köper själva valpen. Få fokuserar på de omkostnader som finns och som kommer att påverka din ekonomi under hela hundens liv.

Till att börja med ska vi dock ändå titta på vad det kostar att köpa en hundvalp. Vad det är för ras på hunden och vilken uppfödare den kommer i från kommer att påverka priset väldigt mycket, men räkna med att betala allt från 12.000 kronor och mer. Detta gäller dock vanligtvis om det handlar om en renrasig hundvalp. En blandrasvalp är minst lika härlig och kostar runt 8000-10.000 kronor. Uppfödare kan också föreslå en bibehållen avelsrätt. Det betyder att du bara behöver betala 50 % för din hundvalp, men i utbyte ska uppfödaren få ha rätt till en valpkull från din hund.

De årliga kostnaderna

Att köpa en hund är sällan det största problemet, utan det är de årliga kostnaderna som kan komma att påverka hundägares ekonomi. När du är hundägare kommer du att behöva stöta på ett flertal andra kostnader, t.ex. när du behöver gå en valpkurs, köpa en bur till bilen, köpa mat till hunden och betala för försäkringar. Under det första året är det vanligt att kostnaderna lugnar sig lite. Man brukar säga att kostnaden, per år, för en vuxen hund ligger på cirka 6000-8000 kronor. Det är dock viktigt att vara medveten om att priset kan variera väldigt mycket. En liten hund kommer t.ex. inte att ha samma matkostnader som den största hundrasen.