Att aktivera hunden utomhus är viktigt. Det finns många roliga aktiviteter som hunden uppskattar. Vill du verkligen njuta tillsammans i det fria kan det vara extra kul att campa med hund. Många campingar välkomnar din fyrbenta vän och du kan campa i det fria. Tänk på att du inte får störa djurlivet och att hunden kan behöva vara kopplad eller i lina. Därför bör du kontrollera vad som gäller för årstiden och på den plats du avser campa. Är det varmt behöver hunden mycket vatten och det finns fördelar med att campa nära sjöar och kust. Då kan ni svalka er tillsammans.

Saker att packa inför campingen

När du ska campa med en större hund behöver du ha med dig bra liggunderlag. Tänk på att hunden ska sova med dig i tältet. Satsa på liggunderlag som klarar lite extra tyngd. De allra flesta hundar vill gärna sova nära husse eller matte när de är ute i vildmarken. Då sjunker vissa liggunderlag gärna ihop. Du behöver också se till att du packar med dig smidiga lösningar för att kunna ge hunden vatten. Beräkna också hundens vattenförbrukning så du inte blir stående utan vatten. Glöm inte att packa första hjälpen-kit till hunden. Innan du ger dig ut i skog och mark, se också över så du har skydd mot insekter och framför allt fästingar. Tänkte du campa utomlands så kontrollera Djurvårdsverkets föreskrifter. Utomlands finns helt andra parasiter än i Sverige.

Träna på att sova i tält

De allra flesta hundar älskar att sova i det fria. För hundar som inte är vana vid skog och mark kan det vara bra att öva lite. Börja inte med urskogen utan testa lite lätt på tomten. Har du inte egen tomt kan du fråga vänner om du kan testa i deras trädgård. På så sätt kan ni tillsammans öva och känna er för. Blir hunden rädd kan det vara bra att kunna avbryta. Trots allt ska det vara kul för alla inblandade.

Hitta en camping som accepterar hundar

Hundar är välkomna på de allra flesta campingar och du kan läsa på campingars hemsidor vad som gäller. Det finns till och med campingar som har agilitybanor och där vissa delar av stranden är avsedd för just hundar. Runt om i Sverige har allt fler campingar börjat nischa sig mot hundägare. Det du bör tänka på är att om du har en hund som inte socialiserats mycket bör du öva innan. För det kan bli mycket skällande om nätterna och dagarna när många hundar möts. Som ägare förväntas du på campingar hålla hunden kopplad och ha kontroll över beteendet. Glöm inte bajspåsar.

Friluftscampa med hund

Vill du gå vandringsleder med hund eller fricampa är det bra att tänka på att hunden sällan bör gå lös. Andra vandrare kanske inte uppskattar hunden lika mycket. Dessutom kan det finnas känsligt djurliv. För att hunden ska få lite frihet går det bra att ta med sig en längre lina. Då har du kontroll över hunden samtidigt som hunden kan gå lite längre och nosa. Linan är också perfekt till kvällen när ni sitter vid tältet. Är det gott om vilt i området kan det kännas extra tryggt så inte hunden sticker ifrån dig när det är mörkt.