När man skaffar hund kommer man i de flesta fall att märka att man behöver vara utomhus en hel del mer. Hunden måste rastas oavsett väder och vind, den behöver tränas och motioneras. Men vilka kläder är egentligen praktiska att använda?

 

Klädd för jakt med hunden

Om man gillar jakt kanske det är en självklar fritidsaktivitet att göra tillsammans med sin hund. Många hundar är ypperliga jakthundar. Men det gäller att ha bra kläder på sig. Med praktiska fritidsbyxor kan man lätt röra sig i skogen och man behöver inte heller oroa sig för att frysa. Fritidsbyxor och jaktkläder är också mer hållbara än många andra plagg och det är inte lika stor risk att de går sönder om man fastnar i buskar, grenar och annat.

Bra kläder för hundpromenad

Hundpromenader kan se lite olika ut beroende på var man bor och på hur aktiv hund man har. Om man ska gå långa promenader är bra skor och riktiga utekläder väldigt viktiga. Är det bara en liten kort promenad runt kvarteret går det ofta att gå i vanliga foppatofflor. Det är bra att ha ordentliga regnkläder hemma, för även om det regnar måste hunden rastas.

Kläder under agilityträning

Är man intresserad av att tävla och träna i agility går det att ha i stort sett vilka träningskläder som helst. Det viktiga är att man är någorlunda hel och ren. Inom agility får man som hundägare röra på sig en hel del och det kan vara en fördel att ha bekväma kläder på sig som man faktiskt trivs i. På sommaren kan en t-shirt och ett par shorts vara bra. På fötterna är ett par gymnastikskor som sitter bra ett klokt val. Under sommaren förekommer det ofta att tävlingar och träningar i agility sker utomhus på gräsunderlag. Då är det bra med ett par fotbollsskor som har små dubbar under. Med sådana minskar man risken att halka radikalt och det är extra bra om det har regnat innan man ska tävla.

Bra plagg för hundutställning

På en hundutställning ska hunden visas fram på allra bästa sätt. Det är viktigt att hundens päls syns ordentligt, liksom dess kroppsform och storlek. Om man har en ljus hund är det klokt att bära mörka eller svarta kläder, och tvärtom ifall hunden är svart. På större utställningar är det klokt om både hund och den som visar fram hunden ger ett gott intryck. Ett par finare byxor och en skjorta eller kavaj passar bra. Även kjol kan fungera men den bör inte vara alltför vid.