När du ska köpa hund är det viktigt att du ser till att vända dig till en bra uppfödare. Valet av uppfödare kommer att ligga till grund för hur frisk och hälsosam din valp är, men det kommer också vara avgörande för hur fin relation du och din hund kommer att ha till varandra. Nu kanske du undrar hur det sistnämnda kan komma sig? En uppfödare ska ha kunskap och erfarenhet nog att para ihop dig med en lämplig valp eller neka ett köp om du inte anses lämplig för hunden eller rasen.

Att hitta en bra uppfödare är dock inte så svårt som man kan tro. Det enklaste och snabbaste sättet är att vända dig till SKK, där du kan hitta mängder av bra uppfödare i hela landet. Alla uppfödare som är registrerade i SKK följer de regler och de standarder som har satts upp, vilket är en typ av tecken på att uppfödaren är seriös.

Att uppfödaren är professionell är dock inget bevis på att ni kommer att komma överens. Det är viktigt att du väljer en kennel som du känner att du får en bra kontakt och relation med. Många uppfödare vill ha kontakt med hundägaren under hundens hela liv och då måste det kännas bra för alla. Även du som hundägare kan behöva ha frågor eller funderingar som bara din uppfödare kan besvara. Det ska kännas bekvämt att kunna ringa och ställa dessa, samtidigt som du ska få vägledande och informerande svar.