Att drömma om en egen hund är ingenting som är ovanligt. Både vuxna och barn drömmer dagligen om möjligheten att få skaffa sig en valp som man kan uppleva massa spännande saker tillsammans med. Innan man beger sig in i världen som hundägare finns det dock en hel del saker som kan vara bra att tänka på. Du behöver inte bara fundera på var hunden ska vara under dagarna när du är i skolan eller på arbete, att vara hundägare innebär så mycket mer än så.

Idag finns det otaliga tidningar på nätet som riktar sig till just hundägare och i dessa kan du hitta massor med information om hur det är att skaffa hund. Vi vill dock ändå lista de absolut viktigaste frågorna som du bör ställa dig.

Frågor inte hundköpet

Har jag kunskapen som krävs? – Visst kan du läsa dig till mycket och med böcker kommer du komma långt. Det är dock viktigt att kunskapen finns där redan när hunden kliver innanför dörren och inte att du plockar fram böckerna när något problem eller en situation dyker upp. Har du inte kunskap behöver du skaffa dig detta innan. Det krävs engagemang.

Har jag tiden som krävs? – Det här är naturligtvis en fråga som bara du själv kan besvara. Att äga en hund kräver otroligt mycket tid och med en valp behöver du vara närvarande dygnet runt. Du måste först och främst se till att hunden är omhändertagen när du befinner dig i skola eller på arbetet, men du måste också se till att din fritid är tillräcklig för att ge hunden det den behöver.

Har jag råd att äga en hund? – Den största engångskostnad som du kommer ha som hundägare är själva köpet av hunden, men den största återkommande utgiften är foder, veterinärbesök och tillbehör till din hund. Det är du som ägare som har ansvaret att se till att hunden får alla sina nödvändigheter och att den blir vaccinerad och avmaskad när det behövs.

Är mitt intresse tillräckligt stort? – Det kan låta som en hård fråga att svara nej på, men det är viktigt att du är ärlig mot dig själv. Du kanske är upp över öronen förälskad i hundar just nu, men hur kommer du att känna om 2-5 år? Vill du resa jorden runt, arbeta sena kvällar och helger eller kanske vara ute med kompisarna mycket? Allt detta behöver du ha i åtanke innan du skaffar hunden. Visst finns det hundägare som tar med sig sin vän överallt, men för att detta ska bli möjligt måste intresset för hunden och hundar vara betydligt mycket större än att du tycker att de är söta att titta på och roliga att leka med.