Det är mycket som ska vara i ordning innan din valp kommer innanför dörren för första gången. Många tror att den enda förberedelse som krävs är att se till så att hunden har ett koppel och en plats att sova, men riktigt så enkelt är det inte. Hundar, och speciellt valpar, är otroligt nyfikna av sig och kommer med största sannolikhet att vilja utforska det nya hemmet. En större hund har antagligen redan lärt sig vad man ska tugga på eller inte, men en valp kommer att behöva ett hem som är tryggt och säkert. Det är din uppgift som hundägare att se till att det också blir så!

Barnsäkra hemmet

Det kan låta komiskt, men sanningen är att du behöver barnsäkra ditt hem på samma sätt för en valp som för ett barn. Här kommer du t.ex. att behöva se till så att det inte finns några saker på golvet som hunden kan tugga på och som kan fastna i halsen eller tarmen. Har du växter som hunden kan få tag i bör du flytta upp dessa, för att förhindra att hunden tuggar och blir förgiftad eller att du får jord i hela hemmet. Ta bort sladdar och kontakter som hunden kan komma åt och se till att inte ha några saker som du är rädd om, i hundens höjd. Detta gäller naturligtvis även för saker som kan skada din hund. Kontrollera att det inte finns rakhyvlar på badkarskanten eller kemikalier som hunden kan få i sig.

Hundens tillbehör

På plats i hemmet måste du även se till att det finns en eller två sovplatser där hunden kan vila i lugn och ro. Du ska också ha en vattenskål klar och en matskål redo. Utöver detta behöver du säkerställa att det finns ett koppel och ett halsband, eftersom det inte är säkert att du får med detta från uppfödaren. Din lilla valp behöver ha ett foder som lämpar sig och leksaker att underhålla sig med. Köp inte leksaker eller gosedjur som är tillverkade för barn. Din valp har sylvassa tänder och kan lätt bita sönder den tåligaste nalle. Satsa alltså därför enbart på hundleksaker, eftersom dessa är framtagna för att användas av hundar och det finns inga lösa delar som kan skada eller fastna.